СТОМАТОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ

DENTA100


Новини Профилактика Естетична стоматология Терапия Ендодонтия Пародонтология Ултразвук Зъбопротезиране За нас


 
 
Аспиринът може да поправи кариес, показва изследване

Изследователи от Кралския Университет в Белфаст са открили, че аспиринът може да противодейства на ефектите на кариеса, което ще доведе до намаляване нуждата от пломби, съобщи МedicalХpress.

Кариесът води до разрушаването на зъбната структура, образуване на кухини и последващо възпаление на зъбния нерв, което причинява зъбобола. Сегашното лечение на кариес включва пломби, при което зъболекарите запълват кухината или дупката, като се използва синтетичен материал, който не прилича на естествената структура на зъба и може да се наложи да бъде заменен многократно.

Изследователи от Кралския Университет в Белфаст са открили, че аспиринът може да предложи алтернативно решение за възстановяване на засегнатите от кариес зъби. Резултатите от научните изследвания бяха представени на годишната конференция на Британското общество за орални и стоматологични изследвания (British Society for Oral and Dental Research), показват, че аспиринът може да подобри функцията на стволовите клетки, намиращи се в зъбите и по този начин може да помогне на самовъзстановяването чрез регенериране загубената зъбна структура.

Според изследователите аспиринът е кандидат за лекарство със свойства, които стимулират съществуващите стволови клетки в зъбите, което ще подобри възстановяването на повредената зъбна структура. Третирането на стволовите клетки в зъбите с ниска доза аспирин значително повишава минерализацията и експресията на гените, отговорни за образуването на дентин, здрава зъбна структура, която обикновено се поврежда от кариеса. Това ново откритие в комбинация с известните противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти на аспирина може да предостави уникално решение за контрол на възпалението на нерва на зъб и болката като стимулира естественото възстановяване на зъба.

Главният изследовател д-р Ел Карим (El Karim) заяви: "Има огромен потенциал да промени подхода към един от най-големите стоматологични проблеми пред нас. Първоначалните ни резултатите от научните изследвания в лабораторията показват, че използването на Аспирин, лекарство, вече лицензирано за хуманна употреба, може да предложи незабавно иновативно решение за възстановянето на нашите зъби.

"Следващата ни стъпка ще бъде да се разработи подходяща система за доставянето на лекарството и тестването на ефективността му в клинично изпитване. Този нов подход може не само да увеличи дългосрочното оцеляване на зъбите, но също така може да доведе до огромни икономии за здравната каса и други системи на здравеопазване в световен мащаб".

Кариесът е най-честото стоматологично заболявание в световен мащаб. В момента 70% от българчетата до 7 години са поне с един кариес, а 92% от младежите към 18-годишна възраст са с повече от два кариеса. Хората на 33-34 години у нас имат средно по 18 зъба с кариес

 
 

 
 
В Япония сложиха край на зъбните пломби

Още през вече далечната 2005-а година японският учен д-р Казуе Ямагиши направи революционно изобретение, което успешно лекува малките пукнатини по зъбите ни.

С помощта на изобретена от него зъбна паста може бързо и безболезнено да се запълват дупките и пукнатините по зъбите, а също и да се възстановява зъбния емайл без помощта на стоматолози.

По своя състав тя е сходна със зъбния емайл и може да се нанася директно върху пукнатината на зъба. Материалът е бил получен в резултат на експерименти с хидроксиапатит – главната градивна съставка на зъбите.

Отначало съдържащата се във веществото киселина леко разтваря повърхността на повредения емайл. След три минути пастата се кристализира и изкуственият материал се вгражда здраво в структурата на естествения емайл. Освен това веществото е много ефикасно антибактериално средство.

Тестовете, проведени от японски стоматолози, показват, че лекувания с помощта на тази паста зъб по нищо не се отличава от здравия. Разликата не може да се забележи дори с микроскоп.
 
 

 
 
14,000 годишен зъб с със следи от стоматологична намеса!

Проучване, публикувано в списание Scientific Reports, анализира състоянието на зъб на скелет на 25 годишен мъж открит в Belluno, Italy през 1988 г. Изследователите открили доказателства, че кътникът е бил заразен и е частично обработен с остри кремъчни сечива.

Изследователите анализирали заразения кътник със сканиращ електронен микроскоп и намерили бразди, за които се предполага, че е доказателство за "умишлено" премахване на инфектираната тъкан с малък остър инструмент. Изследователите се опитали да копират стоматологична процедура чрез остъргване на зъб с различни материали, в които са включени кремък, дърво и кост. 

Откритието показва че още в ерата на ранният палеолит, хората са били наясно с вредните ефекти на зъбните инфекции и от необходимостта от лечение, като са използвали каменни инструменти за отстраняване на заразения материал

Древният зъб представлява "най-старото археологическо доказателство за стоматология в света", отбелязва проучването. Това са най-старите известни доказателства за стоматологична процедура от 5000 години. 

 
 

 
 
Зъбна коронка на 24 века намерена в България!

Коронка на няколко хиляди години намерена в националния резерват Сборяново. Нашата находка е първата, открита в тракийските земи, не само на територията на България. Находката бе открита заедно с кремирани човешки и няколко елементи от златни накити – розети, гранулки, висулки от колие, спирали, в една малка яма, запълнена и с късове от горелите на кладата дъбови дървета. Ямата е в могилата, в която открихме и също първата за сега в тракийските земи колесница – бига, с два коня, в непосредствена близост до колесницата, споделя археолога Професор Диана Гергова.

 
 

 
 
Проф. Гергова: Открихме първата златна пломба на зъб, направена от гетите три века преди Христа

- Единствено златните находки, открити в Сборяново през 2013 г. ли предизвика фурор в научните среди?

- Хубаво е, че фурорът през 2013 година не бе свързан толкова със златото, а с откриването и на друга изключителна находка- единствената колесница (бига) с два коня, поставена в яма, която открихме в една от съседните могили на Голямата Свещарска могила. Впрегнатите в нея коне на 4 – 5- годишна възраст са прекрасни. Те са положени на три нива, така че да създават илюзията за движение, за устрем напред. Главите са на каменни възглавия, телата в тесни ями и задните крайници изправени в специално изкопани дълбоки ями. Това е начин на погребване на жертвените животни, който вече можем за кажем, че е характерен за гетите.

Откриването на колесницата потвърждава огромното значение за погребалните надбягвания с колесници при погребенията на тракийския елит, за които ни съобщават античните автори и които виждаме изобразени върху стенописите в Казанлъшката гробница, върху сребърни съдове и други предмети на изкуството.

В същата могила намерихме и две погребения чрез трупоизгаряне на мъж и жена. За пръв път съобщавам пред Faktor.bg за една друга изключително интересна находка, която бе открита при осъществяването на антропологическия анализ. Това е първата златна пломба на човешки зъб, намерена в нашите земи. Тя се датира в началото на ІІІ в. пр. Хр. Знаем, че гетите са имали развити виждания за лечение на тялото и душата, те са коментирани и приети и от древните гърци, но за пръв път попадаме и на конкретни примери за зъболекарски знания и практики. Тази находка е от ямата, в която заедно с кремираните кости, бяха намерени и елементи от златни женски накити.

www.faktor.bg
 
 

 
 
Открит бе най-старият в света пломбиран зъб

Древен пломбиран зъб беше открит от международна група изследователи от Италия и Австралия. С помощта на инфрачервена спектроскопия учените са изяснили, че дупката в зъба е била запълнена с пчелен восък, а възрастта на вкаменелостите е около 6500 години.

Зъбът с пломбата е бил открит на вкаменена челюст, която археолозите са намерили още в началото на 20 век на територията на сегашна Словения. Долната челюст, принадлежала на мъж на възраст от 24 до 30 години, през цялото това време се е намирала в музея на италианския град Триест.
 
 

 
 
Какво представлява PET test-а и за какво се използва?

Тестът за причинители на Пародонтит / Периимплантит е ин-витро диагностичен тест за доказване наличието на определени микроорганизми, които могат да бъдат свързани с възникването и развитието на Пародонтит / Периимплантит. Те се определят с обективно изследване от лаборатория намираща се в Германия без намесата на човешка ръка.

Освен определянето на наличните микроорганизми лабораторията предлага антибиотично лечение, което е подбрано абсолютно индивидуално за всеки един пациент. По този начин се избягва употребата на антибиотици, които въздействат минимално или са резистентни.
 
 

 
 
Колко често водите детето си на стоматолог?

67% от участниците в анкетата на health.bg водят децата си на зъболекар само, когато се появи проблем.
20 на сто от анкетираните организират няколко посещения годишно за наследниците си в стоматологичния кабинет.
13% от родителите обръщат внимание на състоянието на зъбите на децата си като намерят свободно време и излишни средства. 
За съжаление никой от участвалите в допитването не е посочил отговора „редовно”, което е и показателно за последните резултати от проведените профилактични прегледи на подрастващите у нас - състоянието на зъбите на българчетата е много лошо и занемарено. 
 
 

 
 
Болните зъби разболяват всички органи

От определено огнище в устата бактериите или отровните им вещества се пръскат продължително време по тялото чрез кръвта през лимфните възли или по продължението на нервите. По този начин дразнителите достигат други органи и могат да причинят тежки възпаления, например на сърцето, в белия дроб, мозъка или ставите. Често се появяват по-големи гнойни натрупвания например на очите, в черния дроб, дебелото черво или даже инфекции в гърлото и фаринкса или в свързващата тъкан могат да се дължат на бактериите. Ако те се размножават безпрепятствено в кръвта, съществува заплаха от смъртоносно натравяне на кръвта. Изходните огнища на такива заболявания са често хронични възпаления в областта на корена на зъбите. Те могат да се породят чрез едностра ен натиск върху определени зъби или чрез дълбоки кариесни ями. Понякога бактериите се крият и в умъртвени зъби (например след лечение на корените), защото там имунната система не може да им навреди, иди се насочват към места, на които е изваден зъб. Но без страх! Защото това обикновено не се случва незабелязано. Зъбобол, отоци, понякога дори температура и удебелени лимфни възли на долната част на устата и гърлото често са признак за такива бактериални огнища. Затова веднага трябва да отидете на зъболекар! Той може дави изпише например антибиотик или да направи коренолечение. При спешност трябва да се извади зъбът. Ако бактериалното огнище е отстранено, опасността от инфекции е уловена. Но ако вече съществува, произтичащите от това заболявания се обаждат.
 
 

 
 
Преодолейте страха от зъболекаря

Редовното посещение на зъболекаря и почистването на зъбния камък са ключа към здравите зъби и блестяща усмивка. Но повечето хора изпитват панически ужас от посещението при зъболекаря и понякога се стига до припадъци или неприятни пристъпи на паника. Само звукът на зъболекарските машини може да изплаши и да не бъдете твърде изплашени
- Запишете си час за време, през което няма много хора, за да сте по-спокойни – рано сутринта или в събота например
- Носете си Mp3 плейър и си пуснете успокояваща музика, за да се отпуснете и да не чувате неприятните звуци в кабинета
- Затворете очи и си представете любимата си гледка и мястото , на което се чувствате най-добре ,сигурни и щастливи. Така ще се абстрахирате от случващото се в устата ви и ще приемете по-лесно интервенцията

 
 

 
 
Стоматология от древността

Зъбен мост от времето на етруските

 
 

 
 
Кой зъб с кой орган е свързан?

По принцип, рефлексивната връзката между зъбa от една страна и органите. От друга е енергетична и се дължи на това, че споделят един и същи енергиен меридиан според традиционната китайска медицина. Спрямо това разбиране, проблем в челюстта може да повлияе почти всички части в тялото.

Вашите предни зъби - първите четири, както на горната челюст така и на долната челюст са свързани с меридианите на бъбреците и пикочния мехур. Заболявания на някои от тези зъби може да повлияе тези органи и да предизвика проблем навсякъде в урогениталния тракт. Освен това могат да бъдат засегнати глезените, ректума, носа, челният синус и надбъбречните и епифизната жлези.

Когато говорим за кучешките зъби на горната и долна челюст установяваме връзка с меридианите на черния дроб и жлъчния мехур. Поради това тези органи могат да бъдат засегнати от смущения при патогенни изменения в тези дентални структури. Сфеноидалните синуси, бедрата, половите жлези и хипофизната жлеза също могат да бъдат повлияни при проблем с тези зъби.
Меридианите на дебелото черво и на белия дроб са свързани с 4 и 5 зъб от горна челюст и 6 и 7 зъб от долната челюст. Смущения в някои от изброените зъби или костите под тях може да доведе до проблем с червата, белите дробове, вените, артериите, ръцете, краката, носа, раменете, хипофизната или тимусната жлеза.

Зъбите разполагащи се на място 6 и 7 вдясно на горна челюст и 4 и 5 вдясно на долна челюст се пресичат с меридиана на стомаха. От противоположната лява страна същите зъби (6 и 7 вляво на горна челюст и 4 и 5 вляво на долна челюст) пресичат меридианите на стомаха и далака. Нарушения, в който и да е от зъбите, може да доведе до проблеми с далака, панкреаса, хранопровода, паращитовидната жлеза, млечните жлези, стомах, коляното и ставите на глезените, лимфните съдове, максиларните синуси или щитовидната жлеза.

Третият кътник или мъдрец се кръстосва с четири отделни меридиани (сърцето, тънките черва, San Jiao меридиана и меридиана на перикарда). Ето защо, смущения при всеки от тези зъбни структури и костите под тях може да доведе до редица системни проблеми, най-вече със сърцето, тънките черва и нервната система. Раменете, лактите, ръцете, краката, ушите, езика, сакроилиачната става и лимбичната система също могат да бъдат засегнати.

В допълнение към тези енергийни връзки между зъбите и органите има още един начин, по който оралните заболявания могат да имат системни последици. Това е чрез миграцията на микроби и / или техни токсини, до други органи чрез лимфната и кръвоносна система. Токсини, свързани с изменения в денталните структури могат да се разпространят по цялото тяло и да се локализират в отслабените органи.

Как инфекцията на даден зъб, която включва венците и костта около зъба може да засегне някой орган? За по-просто визуализирайте тази връзка като електрическата верига в дома си. Инфекцията предизвиква смущение в енергията или в електрическа верига. Резултатът е болка в зъба или проблем в съответния орган.
 
 


©Denta100 - 2010-2015

| erogance.eu | BiNET.TV | BulgariaTravel.TV | biserova-gough.com |